Leif Häggbo och konstnären Helena Byström till vänster i bild poserar vid monumentet Tornedalskvinnan. Foto: Privat

Nya konstverket ”Tornedalskvinnan” får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det nya monumentet över Tornedalskvinnan har fått både ris och ros av invånarna i Övertorneå. På sociala medier har kritiken varit skarp.

– De som har sett den i verkligheten är positiva, men de som bara sitter på facebook har varit kritiska, säger Leif Häggbo, projektledare på Övertorneå kommun.

Installationen presenterades under torsdagskvällen inför en publik på uppskattningsvis 130 personer inne på den klassiska nöjesanläggningen Röda kvarn i Övertorneå.

Konstnären Helena Byström har jobbat med projektet sedan 2017 och under invigningen berättade hon vad det nya monumentet symboliserade. Hon fick då positiv respons från de som var på plats. Det som konstnären valde att gestalta är en skrynklig kjol som ska följa älven, detta eftersom att Tornedalskvinnorna ofta tvättade kläder nere vid älven förr i tiden.

– Både gestaltningen och den omgivande ytan blir uppvärmda för att symbolisera att dagens och gårdagens Tornedalskvinnor var och är trygga, varma och gästfria människor oavsett ibland mycket svåra och fattiga förhållanden i bygden genom åren, säger konstnären Helena Byström.

Kritik på sociala medier

Men när Övertorneå kommun senare lade ut bilder från invigningen och monumentet på sociala medier, så började kommentarsfälten att fyllas med kritiska inlägg. Om allt från utformningen till vad det skulle föreställa.

På kommunens facebooksida finns kommentarer som: ”Väldigt ” död” och platt konstverk. Kvävande och övertäckande. Som en övertäckt kvinnokropp som inte ska visas. Jag gillar den inte.” och ”Trodde först det var en presenning haha” samt  ”Förstår ingenting ???”.

”Går inte att göra något åt kritiken”

Leif Häggbo på Övertorneå kommun ansvarar för projektledning och han tror att kritiken grundar sig i att många förväntat sig en vanlig staty över en kvinna från Tornedalen.

– Vi får den här kritiken och det går som inte göra någonting åt den, en tycker si och en annan tycker så. Ett sådant här monument ska ju inte gå obemärkt förbi. Det har varit både plus och minus, men det är ju det som vi är ute efter, säger Leif Häggbo.

Vill trigga nyfikenheten

Han fortsätter:

– Kritiken har varit att det kanske är lite ”fult” och ”konstigt” och man ”vet inte vad det föreställer”. Men som alla andra konstnärer i offentlig miljö vill vi trigga nyfikenheten så att de kommer och besöker det på plats, för då blir det en helt annan sak.

Konstnären Helena Byström sittande på monumentet Tornedalskvinnan. Foto: Jenny Hjorth-Rova / Meänraatio, Sveriges Radio

Fakta: Bakgrund

År 1992 lämnade Övertorneå Hembygdsförenings dåvarande ordförande Mandis Tervahauta ett förslag om att Tornedalskvinnans livssituation vid sekelskiftet 1800/1900 skulle ihågkommas med en minnessten. I samarbete med Övertorneå-bygdens Hemslöjdsförening tog Hembygdsföreningen fram en skiss föreställande en kvinna som bykar tvätt med barnen omkring sig. Skissen blev offentlig 1992 och offerter till en minnessten har tagits in i flera omgångar, men oenighet om placeringen har omöjliggjort ett fullföljande av projektet.

Den 22 augusti 2017 hölls ett möte mellan representanter för Övertorneå Hembygdsförening, den numera vilande Övertorneå-bygdens Hemslöjdsförening och Övertorneå kommun. På mötet diskuterades projektet Tornedalskvinnan ur ett antal gamla och nya infallsvinklar, deltagarna enades om att verket ska belysa dagens kvinnor och dåtidens kvinnor. Samt att en konstnär ska anlitas och hålla i processen för att monumentet ska hålla en konstnärlig höjd.

Källa: Resurscentrum för konst i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.