Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följer SVT:s reporter Ulrika Wänkkö med in till det nya psykiatrihuset vid Sunderby sjukhus. En avdelning har inte öppnat sedan invigningen för ett år sedan. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Nytt psykiatrihus i Luleå skulle ge fler vårdplatser – två avdelningar stängda

Publicerad

För ett år sedan invigdes nya psykiatrihuset vid Sunderby sjukhus. Huset där alla patienter skulle få ett eget rum skulle bli ett stort lyft – men verkligheten vittnar om något annat. En avdelning är tillfälligt stängd på grund av personalbrist  och en planerad avdelning har aldrig öppnats.

I planerna för det nya psykiatrihuset fanns 48 vårdplatser, sexton fler än i de gamla lokalerna. Men den psykiatriska avdelningen som aldrig har öppnats har i stället lånats ut till hematologin.

– När det gäller den avdelningen inväntar vi beslut, säger Krister Berglund, divisionschef för psykiatri vid Region Norrbotten.

Sedan tre veckor är dessutom ytterligare en avdelning med åtta platser stängd på grund av personalbrist.

* Uppdatering 29 april: Sedan den här artikeln publicerades har avdelningen som var tillfälligt stängd åter öppnat igen.

I klippet hör du mer om hur det har gått sedan man flyttade in i det nya huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer