Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Piteåbon Jerry Bergström har testat nya rampen och tycker att det äntligen går fort att bli av med soporna. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Spegelvänd ramp fixar smidigare sophantering i Piteå

Publicerad

Pireva i Piteå har effektiviserat Bredviksbergets återvinningscentral. Ombyggnationen ska öka säkerheten och få trafikflödet att flyta smidigare. SVT har följt med och testat den nya och bakvända ordningen på ”Brevika”.

Återvinningsrampen på Bredviksberget, eller i folkmun ”Brevika”, har förlängts och fått fler behållare. Detta för att fler besökare ska kunna sopsortera samtidigt.

– Vi har gjort ganska stora förändringar och vänt på ordningen här. Nu kör man helt enkelt åt andra hållet mot det man är van sedan tidigare, säger Kjell Lundholm, Pireva.

”Går fort att få bort skräpet”

Man har alltså vänt på upp- och nedfarterna och när du åker in på området får du göra en stor sväng innan du kommer upp på den nya och förlängda rampen. Piteåbon Jerry Bergström har sopsorterat förr och är nöjd med förändringen. Han misstänker att det kan

– Förr var det ofta lång kö och man fick vänta ett tag men nu ser det jättebra ut. Det går fort att få bort skräpet, säger Piteåbon Jerry Bergström och slänger i lite bråte i en container.

Skyltar ska förenkla rörig start

Men det är bokstavligen avigt till en början och inte helt lätt att få rätsida på det nya.

– Det kan bli lite rörigt i början när fler ska köra runt på området, säger Jerry Bergström och får medhåll av Pirevas Kjell Lundholm:

– Man kan bli lite fundersam vart man ska köra. Allt är inte färdigbyggt och vi håller på att sätta upp skyltar. Men när allt är klart så tror jag att man kommer att uppskatta det här, säger Kjell Lundholm.

Minskat avfall – mer återbruk
 

En nybyggd anläggning för återbruk finns nu också på området och den kommer att bemannas av personal från Repris. Där kommer Piteåborna kunna lämna saker som någon annan kan ha nytta av – allt för mer återbruk och mindre avfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer