Nya regionledningen samlade – Kenneth Backgård (SJVP), Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C) Foto: SVT

Nya regionledningen: ”Många stora förändringar”

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari tillträder den nya regionledningen, och enligt de själva så kommer det innebära stora förändringar för Norrbotten.

De nya regionråden Linda Frohm (M), Kenneth Backgård (SJVP) och Nils-Olov Lindfors (C) tar över rodret för Region Norrbotten vid årsskiftet.

– Jag tror det kommer uppfattas som att det blir många stora förändringar, säger Linda Frohm (M).

– Men vi är ödmjuka inför uppdraget. Det finns ingen quick fix som gör att allting blir bra över natten. Jag hoppas att norrbottningarna märker att arbetsmiljön för de anställda inom vården blir bättre, att vården får bättre kvalité och att köerna minskar.

SVT har tidigare rapporterat om vårdplatser som stängs och operationer som ställs in – vården kommer vara en utmaning för den nya regionledningen. Bland annat menar den nya regionledningen att sjuksköterskornas löner måste upp och arbetsmiljön bli bättre.

– Vi har lovat 100 miljoner till sjuksköterskegrupperna. Vår förhoppning är att de här pengarna ska kunna användas till bättre arbetsmiljö och att justera lönenivåer, säger Kenneth Backgård (SJVP).

Hyrstoppet för sjuksköterskor kvarstår

Det omtalade hyrstoppet för grundutbildade sjuksköterskor som Region Norrbotten införde den första oktober kommer att fortsätta med den nya ledningen, i alla fall till en början.

– Vi avvaktar och ser. Vi kommer inte driva det in absurdum. Vi kommer att se till att vi har en patientsäker vård, säger Kenneth Backgård.

Nils-Olov Lindfors (C) kommer att ansvara för övrig verksamhet, där bland annat kultur ingår. Han vill att regionen ska se över finansieringen av de större kulturinstutionerna.

– De stora företagen i länet sponsrar Norrbottens elitidrottsklubbar. Näringslivet säger att de även tycker kultur är viktigt. Så näringslivet skulle kanske kunna gå in med pengar även i de stora kulturinstitutionerna, säger Nils-Olov Lindfors.

Men kommer näringslivet gå in med pengar i mindre kulturföreningar?

– De tror jag kräver fortsatt offentligt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer