Under 2014 genomför Länsstyrelsen i Norrbotten ett försöksprojekt för laxfisket i den del av älven som förvaltas av myndigheten. Projektet innebär bland annat att alla som vill fiska lax måste köpa en så kallad gälplomb som ska fästas på den lax som man fångar och behåller. Projektet ger Länsstyrelsen en möjlighet att följa och styra fångstuttaget av lax.
– Projektet är ett sätt att utveckla nya förvaltningsmetoder så att vi ska kunna möta de nya kraven, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.
– Såvitt vi känner till, är det här första gången som gälplomber används på det här sättet i Östersjöområdet. Om det faller väl ut så tror vi att det här kan bli allt vanligare i många vatten om några år, säger Dan Blomkvist.
Krav ställs dessutom på fångstrapportering efter fiskesäsongen som gör det möjligt för myndigheten att se hur stort fångstuttag som gjorts.
– Det går bra att fångstrapportera både via telefon och dator och det tar bara en minut. För den som vill finns dessutom möjlighet att göra det på papper. Den som inte fångstrapporterar blir spärrad från att köpa gälplomber nästa säsong men vi tror inte att detta ska bli ett stort problem, berättar Dan Blomkvist.
Lainioälven är känd som en mycket bra laxfiskeälv och under sesnare år har intresset för fisket ökat.
– Den positiva utvecklingen är verkligen glädjande men det finns också en risk för att vi ”älskar ihjäl” ett sådant här vatten, säger Dan Blomkvist.
– Ökat tryck kan leda till allt för stort fångstuttag likväl som mer slitage och nedskräpning men med hjälp av gälplomberna kan vi få ett bättre grepp om situationen. I slutänden handlar det om att hitta ett sätt att nyttja laxen som resurs utan att försämra dess förmåga till reproduktion och fortlevnad.