Nya riktlinjer ska förbättra vården

Publicerad

Depression och ångest står för 90 procent av sjukskrivningarna kopplade till psykisk ohälsa. I december kommer nya riktlinjer för vården.

Det är Socialstyrelsen som just nu lägger sista handen vid de nya riktlinjerna gällande depression och ångest som ska vara klara i mitten på december.

– Det finns nationella ojämlikheter som vi syftar att komma åt med de här riktlinjerna, säger Anders Berg som är projektledare på Socialstyrelsen. Bland annat handlar det om olika lång väntetid.

I Norrbotten fick 25 procent av alla som sökte sig till vuxenpsykiatrin i Norrbotten under september månad vänta längre än tre månader på ett första besök. 50 procent fick komma inom en månad.

De nya riktlinjerna föreslår flera olika behandlingsmetoder men lyfter särskilt fram det som kallas kognitiv beteendeterapi (KBT). 

– När det gäller den här metoden har forskning visat att den är en framgångsrik när det gäller just depression och ångest, säger Anders Berg som ändå vill understryka att rekommendationerna inte gäller på individnivå utan framför allt ska underlätta för beslutsfattare att prioritera sina resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.