Nya politiska styret i Kiruna – men de ska bli färre Foto: SVT

Nya styret i Kiruna vill minska politikerkostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Det nya politiska styret i Kiruna ska minska på politikerkostnaderna med 1,8 miljoner kronor. Men enligt oppositionen blir det framför allt på bekostad av dem.

Idag ställde den nya uppsättningen politiker i Kiruna upp för fotografering men de ska bli färre.  Det gäller inte i kommunfullmäktige men i nämnder och styrelser. Det handlar om 16 färre platser och kombinerat med lägre arvoden ska Kiruna kommun spara mycket pengar på det.

– Ja vi sparar 1,8 miljoner minst och vi räknar med att det kan bli mer, säger Gunnar Selberg (C) kommunalråd.

Det är en ansenlig andel med tanke på att årets politikerkostnader fram till nu ligger på cirka 8,7 miljoner kronor.

Hycklande och felaktigt

Och kritiken från oppositionen låter inte vänta på sig.

– De skär alltså ned på oppositionen och minskar partistödet som vi menar är demokratipengar. De pengar som partierna använder för att kunna samla, mobilisera, manifestera och ordna medlemsaktiviteter. När man är ett litet parti får man jättestora bekymmer när man sänker partistödet. Det som de däremot håller högt är sina egna arvoden på presidieposter och det anser vi är hycklande och felaktigt, säger Gunnar Bergman (V) oppositionspolitiker.

– Nej det gör vi inte – vi rörde inte insynsarvoden utan vi tog fasta arvoden så de som inte går på möten får inte heller arvoden, säger Gunnar Selberg.

Och det utlovas tuffa tider och hårda besparingar i kommunen också även om de mesta är opreciserat i nuläget

– Vi ska ta bort det som inte är kärnverksamhet och vi ska spara i överbyggnaden men vi ska inte röra längst ut för de ska inte drabba till exempel mjölken, nattis eller de gamla på boenden, avslutar Gunnar Selberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.