Nya tågplattformar banar väg för persontrafik mellan Luleå och Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2021 rullar persontrafiken mellan Luleå och Haparanda igång – och redan till årsskiftet väntas nya plattformar i Kalix och Haparanda stå redo.

I Kalix bygger man nu en plattform vid det nya resecentrumet som ska stå klart i höst. Den ska ha en 80 meter lång perrong, nås med antingen betongtrappor eller hiss och är placerad mindre än en kilometer från Kalix centrum.

I Haparanda byggs den befintliga plattformen om och anpassas till dagens krav. Den ligger i direkt anslutning till dagens stationshus.

Pendeltrafik mellan Luleå och Haparanda

– 50 miljoner kronor kostar de bägge stationerna som skall stå klara om något år, säger Peter Keisu, Trafikverkets projektledare för stationsbyggnaderna.

Tanken med de nya plattformarna är att det ska bli pendlartrafik mellan Haparanda och Luleå.

Kan bli direkttåg till Helsingfors

Dessutom utreder man möjligheten för Haparanda att stå som slutstation för finska persontåg från Helsingfors. Något som skulle kunna betyda att det blir direkttåg till Helsingfors i framtiden.

– Men det är ett politiskt beslut och där är vi inte än, säger Peter Keisu, projektledare på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.