Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning otäcka bilder. I klippet berättar Charlotta Oskarsson om skräcknatten i Gällivare och visar skadorna som uppstod när hunden Prins bet henne i ansiktet. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Nyårsraketerna i Gällivare skrämde hunden Prins – bet av mattes näsa

Uppdaterad
Publicerad

Charlotta Oskarsson och hennes sambo är vana hundmänniskor. De var väl förberedda när nyårsfyrverkerierna började dundra i Gällivare men raketerna blev för mycket för åttaåriga hunden Prins. På kvällen var olyckan framme och han bet matte i ansiktet.

– Hela näsan var bortsliten, säger hon.

Charlotta har tränat och tävlat med hund i halva sitt liv och under nyår hade paret vidtagit flera åtgärder för att minska stressen för ljudrädda Prins. Vid läggdags skulle hon ge honom en godnattkram och i nästa sekund var näsan avbiten.

– Det är en hund jag har levt med under flera år, jag har kramat honom varje kväll innan vi ska sova. Han har inte de här typiska signalerna och den här kvällen gick det fel, säger hon.

”Näsan i en hink”

Samtidigt som sambon hittade och tog hand om den avbitna näsan inväntade Charlotta ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus. Väl på plats konstaterades det att hon skulle behöva flyga vidare till Karolinska där hon opererades fem gånger under tre veckor.

– Näsan hade åkt med i en hink i fotändan hela vägen och när jag vaknade upp och såg att läkarna hade lyckats sätta dit den minns jag att jag var så himla lycklig, säger Charlotta.

Operation i Tyskland

Men chansen att näsan skulle överleva var liten och den behövde senare opereras bort. Vid ett återbesök kom beskedet att ingen i Sverige kan utföra rekonstruktionen.

– Jag kommer att behöva åka till Tyskland. Det var självklart en bra nyhet att det går att göra men det känns väldigt läskigt, säger Charlotta och fortsätter:

– Personalen har varit fantastisk. Jag är djupt tacksam och imponerad över den vård jag fått.

Charlotta Oskarsson kommer att flyga till Tyskland för att operera näsan. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.