Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt sina bästa knep för en frisk jul. Foto: Erik G Svensson, TT/Gorm Kallestad, NTB

Smittskyddsläkaren i Norrbotten – så undviker du influensan i jul

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 och säsongsinfluensan har ökat rejält i Norrbotten den senaste tiden. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt ser en rejäl ökning inför julen framför sig.

– Det kan vara så att man behöver stänga in sig tio dagar inför jul om man vill fira med sina äldre, säger han.

RS-virus, covid-19 och influensan är tre liknande sjukdomar som mer eller mindre sprider sig i Norrbotten just nu. Därför manar Anders Nystedt till försiktighet den kommande tiden – åtminstone om man vill fira jul med sina nära och kära.

– Det sprider sig rejält just nu och om än det inte finns några restriktioner så bör man nog bete sig som man gjorde under den tiden det fanns, säger smittskyddsläkaren.

En ny spelare på plats

Covid-19 ses i dag mer eller mindre som ytterligare en vardaglig sjukdom. Anders Nystedt berättar att det är som en ytterligare spelare på plats.

– Nu är det ”bonnaförkylning” som jag kallar det, influensa och covid. Det är klart att det får konsekvenser att det finns ytterligare en sjukdom som sätter vår vardag ur spel, säger han.

I klippet hör du smittskyddsläkarens bästa knep för en frisk jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.