Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

Smittskyddsläkaren i Norrbotten fick nej av Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan beskrevs Norrbotten som sämst i Europa när det gäller smittspridningen och smittskyddsläkare Anders Nystedt flaggade för att han inte ville häva restriktioner. Trots smittspridningen kommer Norrbotten följa resten av Sveriges lättnader eftersom Folkhälsomyndigheten sa nej.

När Norrbotten förra veckan pekades ut som värst i Europa sa Anders Nystedt att han skulle gå till Folkhälsomyndigheten med frågan om att införa reseförbud och eventuellt att behålla nuvarande restriktioner. Men myndigheten var inte intresserade av detta och menade att nya uppmaning om skärpning till Norrbottningar skulle testas igen.

– Jag hade skissat på en del förslag till Folkhälsomyndigheten men det var mer allmän diskussion. Det ville man inte utan man ville att vi skulle pröva detta, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Beskedet

I Sverige har smittokurvan gått ner den senaste tiden och regeringen, tillsammans med Folhälsomyndigheten, gav under torsdagen beskedet att vissa restriktioner hävs 1 juni. Det handlar till exempel om serveringsstoppet på restauranger som förlängs till 22:30 och antal sittande besökare vid arrangemang.

Under presskonferensen med Stefan Löfven svarade Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, på frågan om att införa lokala restriktioner.

– I grunden är vår uppfattning om det är gynsamt om alla regioner går in i det här gemensamt.

Vid fredagens presskonferens kom beskedet om vilka skärpta råd som gäller för Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet