Flyktingar Foto: SVT/Arkiv

Nytt asylboende i Juoksengi

Uppdaterad
Publicerad

Det är boendet Finnmyrten i Juoksengi som nu öppnar med plats för 51 asylsökande.

Redan imorgon väntas de första asylsökanden komma till boendet.

– Just nu söker många människor asyl i Sverige och Migrationsverket har i uppdrag att erbjuda dessa människor någonstans att bo medan de väntar på att få sin asylansökan prövad, säger Helene Ek, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Kiruna.

Flyktingar i Norrbotten

I nuläget söker 1 000 personer per dygn asyl i Sverige och det innebär att Migrationsverket öppnar boenden med mycket kort varsel.

Asylboendet i Juoksengi har Migrationsverket upphandlat i form av en tjänst. Det innebär att företaget Finnmyrten har ansvar för drift och bemanning av boendet och för att servera mat till de asylsökanden. Avtalet sträcker sig fram till 31 januari nästa år.

De senaste dagarna har 7 600 personer sökt asyl i Sverige vilket ställer stora krav på att Migrationsverket ordnar fram boende till alla som behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet