Ritning på nya badhuset på Hertsön Foto: a och d arkitektkontor

Nytt badhus planeras på Hertsön

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett nytt badhus i bostadsområdet Hertsön utanför Luleå 2021. Mångmiljonsatsningen räddades av vänsterpartiet och rättvisepartiet socialisterna.

Socialdemokraternas samarbetspartner moderaterna sa nej till investeringen som beräknats till 140 miljoner kronor, men de röd-röda partierna valde att backa upp förslaget och vara med om att driva igenom beslutet.

”Alla ska kunna simma”

Gruppledaren Bertil Bartholdsson (V) var en av de som röstade igenom projektet.

– Det är klart att Hertsön ska ha ett badhus. Vi ser det som en självklarhet och som ett sätt att använda pengarna som vi fick för utförsäljningarna av Lulebos lägenheter, säger han.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) var nöjd över röstsiffrorna 33 för och nitton mot och sju som avstod.

– Det här är viktigt för oss. Alla barn i den här kommunen ska lära sig simma och då behövs det ett badhus i Luleå största bostadsområdet som kommer att fortsätta växa.

Badhus läggs ner

Enligt beslutet ska badhuset stå klart under första halvåret 2021, men kommunalrådet flaggar redan nu för att badhusen i Råneå kan komma att läggas ned eftersom de är gamla och slitna.

– Jag vill passa på och säga att det kan bli så om kanske fem till tio år. Råneå badhus kan komma att läggas ned först och Gammelstads badhus, som har renoverats, har en längre teknisk livslängd, men hur lång kan jag inte svara på i dag, säger Niklas Nordström.

Luleå kommun har dessutom haft planer på att bygga ut Pontusbadet med en 50 meter lång modern tävlingsbassäng.

– Men just nu är det förslaget inte aktuellt. Vi ska koncentrera oss på samrådet och byggandet av ett nytt badhus på Hertsön, säger Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.