Allan 85 år flyttar in på det nya trygghetsboendet – klippte bandet vid invigningen

Uppdaterad
Publicerad

Med tårta, tal och bandklippning invigdes det nya boendet för äldre i Kalix, som samtidigt officiellt fick namnet Tallkronan.

Lägenheterna är till för personer som är 65 år eller äldre. Adam Dahlberg (S), vice ordförande i socialnämnden, menar att de behövs.

– Vi får en äldre befolkning, vi lever längre, samtidigt som vi blir fler äldre. Då tycker vi i socialnämnden och kommunen att det är viktigt att det finns olika alternativ, säger han och fortsätter:

– Om du bor ensam ute i en by, till exempel, när du är äldre och kanske börjar bli socialt isolerad. Det kan vara jobbigt att snöröja eller liknande, men du har inte så stort omvårdnadsbehov. Då är det viktigt att det finns andra alternativ än ett vanligt äldreboende.

Allan är nöjd med sitt beslut

I huset finns 15 lägenheter varav två tredjedelar av dem har hunnit hyras ut innan den officiella invigningen.  En som flyttat in på Tallkronan är Allan Fogman, 85 år.  

– Huset var för stort och för tungt för mig, säger han om sitt tidigare hem.

Allan Fogman flyttade in i sin lägenhet innan årsskiftet och är nöjd med sitt beslut. 

– Jag har ju träden alldeles intill och jag kan se fåglarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.