Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mårten Andersson, tillförordnad kriminalvårdschef, berättar om satsningen på ett nytt fängelse i Luleå. Även anstalten i Haparanda byggs ut. Foto: Filip Hannu/SVT

Nytt fängelse byggs i Luleå – och anstalten i Haparanda byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Häkten och anstalter i hela Sverige är överfulla och nu har Kriminalvården beslutat att bygga ett helt nytt fängelse i Luleå – och anstalten i Haparanda byggs ut.

Där det nu finns grönområde bakom stängsel vid anstalten i Luleå ska det byggas upp en ny anläggning, och arbetet ska starta redan till hösten. Det var Norr Media först att rapportera om. Anstalten kommer vara av säkerhetsklass två och för att få klart bygget till oktober nästa år kommer den byggas upp av moduler och tillfälligt bygglov som gäller i tio år.

Även häktet i Luleå kommer att byggas ut från nuvarande 37 platser till 43.

55 nya tjänster

Kriminalvården har även beslutat att bygga ut anstalten i Haparanda från nuvarande 22 platser till 49 och ska stå klar maj 2022. Den stora ökningen av antalet intagna kommer också innebära att kriminalvården i Norrbotten kommer behöva rekrytera.

– I Luleå är det cirka 40 tjänster och i Haparanda cirka 15, säger Mårten Andersson, tillförordnad kriminalvårdschef i verksamhetsområde Luleå.

Det är många personer, kommer ni hitta det?

– Vi har haft relativt lätt de gånger vi haft ute annonser för tjänster både i Luleå och Haparanda. Vi brukar ha ett hundratal sökande på våra tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer