Nytt nätverk för kreativa kvinnor i Luleå Foto: SVT

Nytt nätverk för kreativa kvinnor i Norrbotten

Publicerad

I dag är det uppstart för föreningen ”Jane Norrbotten” i Luleå. Ett nätverk som redan finns på flera andra håll i landet, där kreativa kvinnor möts för att stärka varandra.

– Jag följde Jane Västerbotten via sociala medier och främst Instagram och tyckte att Luleå behöver en plats där vi som jobbar inom kulturella och kreativa näringar kan mötas, säger Petra Karp Gidlöf som är en av initiativtagarna till nätverket i Norrbotten.

Men varför tror du att det finns ett behov av det här i Norrbotten?

– Jag tror att det behöver komma från kulturella och kreativa kvinnor att anordna mötesplatser som är skapade för oss och inte att mötesplatserna är skapade av sådana som tror att de vet vad vi jobbar med, säger Petra Karp Gidlöf.

Hoppas på möten i hela länet

Och platsen för första mötet som blir idag på eftermiddagen sker på kulturcentrum Ebeneser i Luleå. Men tanken är att ha en god spridning av möten runt om i länet längre fram. För responsen är redan god.

– Initiativet har varit ofantligt och fantastiskt populärt. Och jag tror vi har närmare 60 personer som är intresserade av att komma på vårt uppstartsmöte och jag tror vi har ett 20-tal personer som aktivt tagit ställning och säger att de kommer, säger Petra Karp Gidlöf.

”Män har träffats så här i alla tider”

Och den här typen av kvinnonätverk ligger i tiden menar Fredrika Johansson som tillsammans med Sofia Öberg också är initiativtagare ihop med Petra Karp Gidlöf.

– Män har ju träffats så här i alla tider och det handlar om att inkludera kvinnor och skapa trygga och härliga mötesplatser för kvinnor.

Varför tror du att det ligger i tiden?

– Ja men det är klart att det ligger i tiden, #MeToo kom för ett år sen och vi pratar ju om ett systerskap. Och den kreativa och kulturella näringen ligger ju också i tiden. Och man pratar ju om att Luleå varit en klassisk stålstad med ganska hårda värden och att det finns en problematik och utmaning med att få kvinnor att känna sig välkomna i sin stad. Eller att få kvinnor att stanna eller återvända till Norrbotten, säger Fredrika Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.