Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ridläraren Maria Åhlén säger att det största problemet med den gamla anläggningen är arbetsmiljön.

Nytt ridhus byggs i Gällivare: ”Ett lyft”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av olika problem med ridhuset i Gällivare har bygget av ett nytt ridhus börjat, första delen ska stå klart i november. – Det här är något som vi har väntat på i flera år säger Maria Åhlén ridlärare i Ridklubben Dundret.

Ridhuset byggs i olika etapper, första etappen blir ett nytt ridhus med en inomhus manege, läktare och kafé. Det ska stå klar i november.
Nästa år ska ytterligare en ridmanege byggas och om två år ska ridhuset vara klart. Då byggs ett nytt stall för hästarna och det gamla ridhuset rivs.

– Det är ett lyft, vi kan ju då återgå till det normala. Vi kan tömma vår jättelånga kö framförallt till ponnyridning, i dagsläget har vi en kö på 200 personer totalt. Vi kommer även kunna ha en bra fungerande tävlings- och träningsverksamhet. Så i det stora hela så kommer hela ridsporten i Gällivare kunna växa säger Maria Åhlén.

Långvariga problem

Problemen med det nuvarande ridhuset i Gällivare har pågått i flera år. Det har varit takläckage, fuktskador och elektriska fel i anläggningen. Delar av ridhuset har fått stängas på grund av problemen och det har varit risk för både människor och hästar.

– Det största problemet har varit arbetsmiljön både för personal och hästar. Vi som jobbar här och vistas fem dagar i veckan nio timmar varje dag på en anläggning som inte är frisk, det har inte varit sunt säger ridläraren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer