Naturvårdsverkets Per Risberg säger till Ekot att Guldschakalen inte är önskvärd i Sverige och kommer fångas in eller skjutas bort om den hittar hit. Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO

Nytt rovdjur på ingång i Sverige – kan ha siktats i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Guldschakalen är på väg in på svensk mark, rapporterar Ekot. Men det hundliknande rovdjuret kan redan ha observerats i både Kalix och norr om Sangis.

– Det finns en obekräftad observation från i söndags, säger Henrik Lange vid Naturvårdsverket till SVT.

Arten tillhör familjen hunddjur och ser ut som en korsning mellan varg och räv. Den har setts i Finland och Nordnorge och finns även i Tyskland och Baltikum.

I fjol gjordes en observation om misstänkt guldschakal i Kalix, men det saknas bild och DNA-bevis så iakttagelsen bedöms som osäker. Men enligt Isak Isaksson är det bara en tidsfråga innan den dyker upp i Sverige.

– Den har hört till den europeiska faunan i tusentals år, så den är lika europeisk som älgen eller skogsharen, säger han till radion.

”Norrbotten är absolut en potentiell plats”

När SVT pratar med Naturvårdsverket finns det ytterligare och färskare observationer i länet.

– Norrbotten är absolut en potentiell plats där det kan dyka upp guldschakal. I Artportalen finns en obekräftad observation från i söndags, norr om Sangis, drygt två mil från finska gränsen. Men som sagt, den är obekräftad, så det kan vara en räv eller nåt annat, säger Henrik Lange vid Naturvårdsverket.

Kan vara ett hot mot fjällräven

Det finns farhågor att guldschakalen kan konkurrera ut andra arter, som fjällräven, och att den kan angripa får. Enligt Naturvårdsverket är arten inte önskvärd i Sverige.

– De exemplar som dyker upp i Sverige kommer vi att försöka skjuta bort, fånga in eller få bort på annat sätt, säger Per Risberg, handläggare vid Naturvårdsverket, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.