Socialdemokraten Ulrica Hammarström, nytt kommunalråd i Pajala Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skör majoritet ska styra Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en röd-blå majoritet i Pajala sedan socialdemokraterna gjort upp med kristdemokraterna och sjukvårdspartiet
–Det är en skör majoritet, men jag tror att vi kan hålla ihop, säger Ulrica Hammarstrlöm (S).

Det blev ingen vänstersväng för socialdemokraterna i Pajala, utan framtid S och vänsterpartiet skickades ut i opposition tillsammans med moderaterna.

I stället ingår kristdemokraterna och sjukvårdspartiet i den koalition som ska styra kommunen de närmaste fyra åren.

”Samma syn”

Ulrica Hammarström (S) blir nytt kommunalråd och Leif Gramner (KD) vice ordförande i kommunstyrelsen.

–Vi har samma syn på hur Pajala ska utvecklas och hur vi ska gå till väga, Det är en skör majoritet, bara en röst, men jag tror att vi kommer att kunna hålla ihop, Vi har ett bra samtalsklimat och en bra personkemi sinsemellan, säger Ulrica Hammarstrlöm (S).

Målsättningen är att det nu ska bli en långsiktig strategi för skol-förskole- och äldreboendestrukturerna.

Enligt Ulrica Hammarström kan det bli inflytning till byar som Kaunivaara, Junosuando och Kangos tack vare Kaunis irons gruvverksamhet  och då kan nya skolavdelningar och förskoleavdelningar öppnas.

–Vi ska gräva lite djupare i om det är ett alternativ att öppna skolor. I dagsläget är det inte det, men om många barnfamiljer flyttar in till byarna så är det en fråga som vi måste se över, säger hon.

”Lycka till”

Anna Kumpula-Kostet (V) går nu från att ha varit kommunalråd till att bli oppositionspolitiker.

–Jag säger ”Lycka till” till dem. De har samma utmaningar som tidigare ledning haft med ekonomi, utveckling och en befolkningsstuktur som behöver ändras. Det blir intressant att se om de klarar av det, säger hon.

Anna Kumpula-Kostet känner en viss oro inför vilken politik som ska bedrivas.

–Just nu känns det inte som att vi kör på samma bana. Jag hoppas att de har kompetensen och viljan att titta lite större än vad som händer i byarna. Som kommun behöver vi stärka oss både regionalt och nationellt. Det är den stora utmaningen, tycker jag.

Hur menar du?

–Det som bekymrar mig är att jag inte hört något om deras ”utrikespolitik”. Man har varit väldigt tydlig med vad som ska hända inom kommunen och de olika kommundelarna, men inte vad som ska ske utanför kommunen,  säger Anna Kumpula-Kostet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.