Examinerade danslärare fick jobb direkt Foto: SVT

Nyutexaminerade danslärare får jobb direkt

Uppdaterad
Publicerad

Av de studenter vid Luleå Tekniska Universitet som utbildat sig till danslärare från 2008-2017 har de flesta fått jobb. Det visar en kartläggning som Institutet Dans i skolan gjort.

Höstterminen 2003 startade en helt ny lärarutbildning vid LTU,  Luleå Tekniska Universitet, förlagd till Musikhögskolan i Piteå. Det var ämneslärare i dans för gymnasieskolan 300 högskolepoäng med dans, fördjupning dans eller dans och annat ämne.  2011 fick även Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm examensrätt för ämneslärare i dans och 2016 startade utbildningen också vid Göteborgs Universitet.

I en kartläggning av Institutet Dans i skolan som genomfördes vårterminen 2018  framgår att de flesta av de examinerade danslärarna fått jobb, 54 av 57.

Flera danslärare arbetar i mer än en skolform eller organisation. Kulturskola och grundskola är vanligt.

LTU trendsättare

Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef Institutet Dans i skolan och professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet var med från början och tog initiativet till utbildningen vid LTU och hon är förstås mycket nöjd med utvecklingen.

–Utvecklingsarbetet med dans i skolan har tagit sin tid men det är jätteroligt att den utbildning som vi tog initiativ till är så lyckad och fortsätter att växa. Vi skapade en ny lärarkategori som är efterfrågad. Det är ju inte så vanligt inom kulturområdet, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Ökad efterfrågan i förskola och grundskola

–Vi har varit trendsättare och fortsätter vara det. Utbildningen idag är ju främst inriktad på gymnasieutbildningar men vi ser en ökad efterfrågan inom förskola och grundskola. Det här har gjort att våra elever nu får en speciell utbildning i danspedagogik mot grundskolan. Jag tror att det växer där. Traditionellt idrottande attraherar ju inte alla, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.