Skolan i Junosuando säljs under måndagen och kan komma att läggas ned i morgon tisdag. Foto: SVT

Säljer skola – för en krona

Uppdaterad
Publicerad

En skola, ett badhus och en sporthall ska säljas för en krona till en ekonomisk förening i Junosuando. Detta efter ett beslutet som fattades av kommunfullmäktige i Pajala i dag. Men redan i morgon kan kultur– och utbildningsnämnden besluta att stänga skolan.

I dag tisdag kom framtiden för skolorna i Junosundo och Tärendö upp för beslut i kultur- och utbildningsnämnden i Pajala.

Sedan tidigare har årskurserna 6-9 stängts på skolorna. Nu handlar det om hela skolor. I dag går det 19 elever i Tärendö och 15 i Junosuando.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Enligt nämndens ordförande Evgeny Krakov (S) är en eventuell stängning i första hand inte en besparingsåtgärd.

– Det handlar om att få större elevgrupper, att eleverna ska få fler kompisar och vi inte ska sprida ut lärarkompetensen, säger han.

Olika scenarion

När de högre årskurserna i Junosuando lades ned gick de flesta eleverna till friskolan i Kangos som ligger en mil norrut och stora delar av besparingen uteblev. Frågan är om detta ska upprepas även den här gången.

– Vi har tittat på olika scenarion och det blir i vart fall inte dyrare om många elever börjar i Kangos. I  en optimistisk beräkning blir det billigare. Men som sagt, det handlar inte om ekonomin i första hand, säger Evgeny Krakov.

Frågan är också om kultur– och utbildningsnämnden kan ta nedläggningsbesluten eller om de måste högre upp i den kommunala hierarkin.

”Det vore synd”

– Jag ser att vi kan ta beslut som handlar om den pedagogiska verksamheten. Men om någon i kommunstyrelsen tycker att det är en principiellt viktig fråga är det upp till dem att ta upp den, säger Krakov.

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige att sälja skolan, och badhuset och sporthallen, i Junosando till en ekonomisk förening i byn. Kostnaden landade på en krona. Detta under förutsättning att kommunen betalar för hyran under ett år med option på ett år till.

– Det vore synd om så fina lokaler med badhus, sporthall och allt skulle stängas och kallställas. Det är bättre att vi tar hand om det och under ett eller två år kanske vi kommer på hur vi ska göra, säger Gunnar Smedqvist i den ekonomiska föreningen.

Ingen politiker motsatte sig beslutet om att sälja skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Mer i ämnet