Foto: SVT

Oenighet kring försäljning av Svartöstadsskolan i Luleå: ”Hade föreslagit ett högre pris”

Uppdaterad
Publicerad

Ett oenigt arbetsutskott i Luleå kommun har ställt sig bakom att sälja Svartöstadsskolan. Därmed kan fastigheten säljas för 1,7 miljoner kronor.

Under måndagen ställde sig kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå bakom förslaget om att för 1,7 miljoner kronor sälja fastigheten Sållet 1, tidigare Svartöstadsskolan, till Svartöstadens friskola ekonomisk förening.

Oenighet rådde eftersom Socialdemokraterna föreslog att fastigheten skulle säljas för 3,5 miljoner, vilket blev nedröstat. Det blev även Vänsterpartiets förslag om att hyra ut den till friskoleföreningen.

– Vi vill sälja fastigheten och hade föreslagit ett högre pris då vi anser att det var mer rimligt i förhållande till marknadsvärderingen. Men det är bra att ärendet nu kommer upp för beslut. Friskoleföreningen behöver få ett besked i frågan om försäljningen av Sållet 1, säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsens förste vice ordförande i ett pressmeddelande.

Föreningen ensam budgivare

Stadsbyggnadsförvaltningen har tidigare beslutat om försäljning och begärt flera värderingar av fastighetens marknadsvärde som bedömdes först vara 12 miljoner och 9 miljoner innan Svartöstadens friskola ekonomisk förening kom med enda anbudet som låg på 1,4 miljoner.

Därefter genomfördes en tredje värdering då marknadsvärdet bedömdes till 7 miljoner och i november kom friskoleföreningen med ett nytt bud på 1,7 miljoner.

Sållet 1 har inte använts i någon större utsträckning de senaste åren och är avsett för skolverksamhet. Eftersom byggnaden till fastigheten räknas som kulturhistorisk värdefull bebyggelse får den inte förvanskas till yttre form och allmän karaktär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.