Överkalixbor slänger störst mängd hushållssopor

Uppdaterad
Publicerad

I Överkalix slänger mest hushållssopor per person jämfört med övriga Sverige, enligt en undersökning från branschorganisationen Avfall Sverige.

– Vår egen statistik visar att vi inte slänger just mer än på andra håll i landet, säger Kenneth Sköld, teknisk chef vid Överkalix kommun.

Slänger 920 kilo per person

Medan genomsnittssvensken kastar 470 kilo sopor per år så slänger Överkalixborna nästan dubbelt så mycket – 920 kilo – per person, enligt undersökningen från Avfall Sverige. Men att Överkalixborna skulle slänga nästan ett ton sopor per person ställer sig Kenneth Sköld frågande till.

– Vi kan inte vidimera statistiken för vår egen visar på helt andra siffror. Vi slänger en tredjedel av vad Avfall Sverige redovisar, men vi måste titta närmare på det här. Även om vi har många sommarstugegäster och befolkningen ökar under somrarna så tror jag inte att vi sticker ut mer än andra kommuner. Tvärtom har Överkalixborna varit duktiga på sopsortering.

Ska inleda en kampanj

Kan det ha någonting att göra med hur företagen i kommunen slänger sina sopor?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. När det gäller företagens sopor så redovisar vi inte på något annat sätt än andra kommuner, säger Kenneth Sköld vidare.

Om man ser till den sopmängd som Avfall Sverige redovisar kan man tro att ni har mycket jobb med hushållsavfallet i just Överkalix?

– Nej, Inte mer än andra. Kommunmedborgarna har varit kända för att de är duktiga på att sopsortera, men vi har haft ett litet bakslag och vi ska börja med en kampanj efter nyår där vi informerar om vikten av att sortera, säger Kenneth Sköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.