Regionens revisorer slår fast att det saknas uppföljning, styrning och intern kontroll och att norrbottningarnas förtroende för 1177 är bland det lägsta i landet.
”Olika utbud”
En av konsekvenserna med de påpekade bristerna är att vårdguiden har olika utbud beroende på var i Norrbotten hälsocentralerna och patienterna finns.
Vissa delar av länet har alltså en bättre vård och andra en sämre.
– Mycket är bra med 1177, men vi kan inte ha olika utbud i olika delar av Norrbotten. Vi måste ha en jämlik vård i hela länet och det ska vi se till att den bli via beställningen till vårdvalet. Jag törs nog lova att nästa revisionsrapport om 1177 kommer att vara mer positiv, säger regionrådet Linda Frohm (M).
Lågt förtroende
Revisorernas ordförande Birgitta Persson (S) menar att det finns många förbättringsområden när det gäller vårdguiden 1177.
– Det är absolut så och i den bästa av världar borde vi ha en likvärdig vård åt alla. Vi behöver titta på vad som ska ingå i utbudet, som i dag varierar utifrån den bemanning hälsocentralen har, säger hon.
Hon anser att regionstyrelsen också behöver få fler än 57 procent av norrbottningarna att känna stort förtroende för 1177.
– Det är en liten nöt i sig att knäcka. Det är som man brukar säga, man kan leda en häst till vattnet, men man kan inte tvinga den att dricka. Man måste berätta att 1177 finns och vilka fördelar man har av det, säger Birgitta Persson.