Sofie Quant, kommunikationschef på branschorganet Drivkraft Sverige, förklarar varför priset på diesel och bensin stiger. Foto: Drivkraft Sverige

Därför stiger priset på diesel och bensin kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Höjda oljepriser till följd av förhöjd ekonomisk aktivitet är en viktig orsak till att dieselpriserna ligger över 19 kronor litern. Men också kravet om ökad inblandning av biodrivmedel i diesel och bensin bidrar till prisuppgången, menar man från branschorganet Drivkraft Sverige.

– Vi har ett råoljepris som stigit med 60 procent i år. Det är en förklaring. Vi har också en högre efterfrågan på bensin och diesel som i sin tur är orsakad av lättade restriktioner som leder till ökad ekonomisk aktivitet. Det säger Sofie Quant, kommunikationschef på branschorganet Drivkraft Sverige, som tidigare hette Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, SPBI.

Även kravet på ökad inblandning av biodrivmedel i diesel och bensin, den så kallade reduktionsplikten, påverkar priset. Mer om det i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.