Fjällräddning på Kebnekaise. Foto: SVT

Ökat antal fjällräddningar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddningen har fått rycka ut 133 gånger denna sommar – eller i snitt 1,3 utryckning per dag.

Mer än hälften av utryckningarna gjordes i Norrbotten, där larmen och insatserna ökat kraftigt.

En färsk sammanställning från polisen visar att Norrbotten hade 75 fjällräddningsinsatser under perioden 22 maj-31 augusti. I Västerbotten gjordes 13 insatser, i Jämtland 39 och i Dalarna sex stycken.

I de allra flesta fall, 95 procent, ryckte fjällräddarna ut för att undsätta människor som skadat sig eller blivit sjuka. Det rör sig om frakturer, stukningar, hjärtproblem, sårskador eller total utmattning.

Polisen, som ansvarar för fjällräddningen, fick kalla in helikopter vid 100 av de totalt 133 räddningsinsatserna. Det är kostsamt, men ofta det enda möjliga i de vidsträckta fjällområdena.

Sommarens statistik över fjällräddningsinsatser är på grund av förändrade rutiner inte helt jämförbar med tidigare års statistik. Men tydligt är att utryckningarna ökat kraftigt i Norrbotten – polisen talar om en fördubbling. Ökningen hänger tydligt ihop med att fjällturismen ökat.

Hittills i år, alltså under årets första åtta månader, har fjällräddningen gjort 335 insatser. Under vintersäsongen gjordes de flesta utryckningarna i Jämtlandsfjällen.

Antal fjällräddningar per län

Antal fjällräddningar under vintersäsong (t.o.m. 21 maj) och sommarsäsong (22 maj-31 augusti) i år, per län:

Län, Vinter, Sommar, Summa

Norrbotten: 53, 75, 128

Västerbotten: 40, 13, 53

Jämtland: 86, 39, 125

Dalarna: 23, 6, 29

TOTALT: 202, 133, 335

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.