Jennie Hägg Wilhelmsson, LTU, tror inte att man går tillbaka helt till salstentamen efter pandemin – trots att den digitala varianten ligger bakom ökat fusk. Foto: TT/Anders Hjertström/SVT

Fuskande studenter ökar vid universitetet i Luleå – men orsaken bakom blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar mot fuskande studenter vid LTU ökar. Enligt universitetet är det övergången från sal- till digital tentamen som ligger bakom ökningen.

2019 fick Luleå tekniska universitetet in 65 discipliärenden. Förra året steg antalet till 83 och 34 studenter stängdes av. Ytterligare 13 varnades och 36 ärenden avskrevs.

– Vi ser det i hela högskolesverige att det är den ändrade tentamen som ligger bakom ökningen, säger Jennie Hägg Wilhelmsson, chef för studentservice vid LTU.

Osäkerhet kring rättssäker övervakning

Jennie Hägg Wilhelmsson tror inte att man fullt ut kommer att gå tillbaka till salstentamen som gällde innan pandemin. Men det finns fortfarande stor osäkerhet hur digitala tentor ska övervakas och hur det kan göras på ett rättssäkert sätt.

Varje år skriver studenterna i Luleå mellan 40 000 till 50 000 tentor.

– Då är antalet disciplinärenden som kommer in till oss inte jättejättestora i förhållande till hur många tentor som skrivs. Men det är ett problem och framför allt ett problem för individen som inte skaffar sig den kunskap så att de når kursmålen, säger Jennie Hägg Wilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.