Foto: SVT

Ökat hot från Ryssland ledde till trupp på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det var information om ett ökat hot från Ryssland som bidrog till att militär trupp återigen stationerades på Gotland, rapporterar Dagens Nyheter.

Bakom DN:s uppgifter ligger anonyma källor med insyn i underrättelseläget och Sveriges militära beredskap, källor som beskriver ett hot från Ryssland riktat mot Sverige.

Topphemligt

Hotets innehåll har klassats som topphemligt, ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”, uppger tidningen. Källor inom regeringskansliet uppger för DN att hotet från Ryssland ökat men att innebörden av hotet hemlighålls även för dem.

Gotland

Den senaste tiden har hotbilden mot Sverige diskuterats offentligt. Dessutom har Försvarsmaktens ledning genomfört oanmälda kontroller av förbandens beredskap och i onsdags förra veckan beordrade Överbefälhavaren att ett kompani på 150 soldater, som övat på Gotland, ska stationeras permanent på ön.

Senast militär trupp fanns fast stationerad på Gotland var 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.