• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

I Norrbotten har 838 personer anmält att de vill skriva höstens högskoleprov. Foto: TT/Henrik Montgomery

Ökat intresse för högskoleprovet

Publicerad

Under söndagen är det dags för höstens högskoleprov och i år är det fler som anmält sig till provet i Norrbotten jämfört med hösten 2018.

Intresset för att skriva högskoleprovet ökar i hela landet och det gäller också för Norrbotten.

Till höstens prov har 838 personer i Norrbotten anmält sig och det är 43 fler personer (en ökning med 5,41 procent) förra hösten och de flesta som skriver är unga personer. Genomsnittet i riket ligger något under den siffran med en ökning på 4,6 procent.

– Den stora gruppen är de som är kring gymnasieåldern och vi ser en viss ökning. En del kan vara att arbetsmarknadsläget för unga håller på att försämras och det gör ju naturligtvis och är det svårare att få jobb så börjar man fundera mer på att söka sig till högre utbildning.

Skrivs på tio ställen i Norrbotten

Det är Luleå Tekniska Universitet som har huvudansvaret för provet men förutom Luleå skrivs det på ytterliga 10 ställen i länet. Och som tidigare är 2,0 det högsta resultat som går att nå.

– Då har du ju möjlighet att ha ett visst antal fel svar inom den marginalen också men det är inte många personer som får det resultatet.

Får svar på nätet

 I hösten prov finns en nyhet när det gäller det så kallade kontrollpappret. Det är det papper som deltagarna tidigare fått i samband med provet och som de har kunnat skriva sina svar på för att ha med sig hem och kontrollera mot facit på nätet. Den här hösten får de inget kontrollpapper och kan istället gå på nätet och få allting där.

– När de går in på nätet och hämtar sitt provresultat så ser de sitt eget svarshäfte och ser hur de har svarat och då kan de jämföra de svaren direkt med det facit som finns publicerat på UHR.se.

Orter i länet där Högskoleprovet skrivs förutom Luleå är Piteå, Kiruna, Boden, Arvidsjaur, Kalix, Gällivare/Malmberget, Haparanda, Älvsbyn,.

Högskoleprovet i Norrbotten

Visa

HT 2019 – antal anmälningar 838

HT 2018 – antal anmälningar 795

Förändring HT2019 – HT2018

43 personer -  ökning med 5,41 procent 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer