Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hilma Gustafsson, elev på ekonomlinjen vid Sandbackaskolan, berättar varför hon tror att allt fler vill gå gymnasiet i Arvidsjaur. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Ökat söktryck på gymnasiet i Arvidsjaur – nu behövs fler lärare

Publicerad

Till hösten väntas många nya elever till gymnasiet på Sandbackaskolan i Arvidsjaur – nu måste skolan anställa fler lärare.

I dag studerar ungefär 190 elever på Sandbackaskolan i Arvidsjaur, men när ungdomar nu gör sina gymnasieval för hösten framgår det att söktrycket på gymnasiet i Arvidsjaur är ovanligt högt.

– De samläsningsgrupper vi varit tvungna att ha på grund av lågt elevantal blir så stora att vi måste anställa fler lärare, säger Lars-Håkan Andersson, rektor på Sandbackaskolan.

Nystartade utbildningar

Orsaken till det höga söktrycket beror på flera saker enligt Lars-Håkan Andersson. Bland annat lyfter han fram samarbetet med närliggande kommuner.

Han ser även skolans två nystartade utbildningar som en del av det ökade intresset för gymnasiet. Alpina skidgymnasiet startade 2019 och lockar nu fler ungdomar än under de två första åren.

Till hösten startar även Lapplands flygtekniska gymnasium. Intresset för den nya linjen är inte bara stort bland elever.

– Vi har fått ett par flygplan, flygmotorer och en respons som vi inte hade räknat med, säger Lars-Håkan Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer