Arbetsmarknaden i Norrbotten går från starkare till mer normala nivåer men prognosen för Arbetsförmedlingens egen framtid är oklar. Foto: Petra Älvstrand/TT

Oklar prognos för Arbetsförmedlingens framtid 2020

Publicerad

Arbetsmarknaden i Norrbotten går från starkare till mer normala nivåer. Det visar arbetsförmedlingens prognos för 2020. Prognosen för arbetsförmedlingens egna verksamhet är dock mer oklar efter gårdagens besked att regeringen drar i bromsen för reformeringen.

Nio dagar efter att kontoren i Boden och Övertorneå stängdes kom i måndags beskedet att regeringen bromsar planerna för Arbetsförmedlingen och den pågående reformeringen skjuts upp ett år. Detta efter hotet att väcka en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern.

– Det känns ändå bra att man gör en lite längre tidsplan så att vi kan hantera det på ett klokt sätt. Sen är det en del uttalanden som är av politisk karaktär och så får vi se vad som står i vårt regleringsbrev. Vad vi förväntas göra för 2020 och vilken budget som är kopplad till det också, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef Luleå-Boden.

– Man har ju pratat om att man ska öka den lokala närvaron och den har vi ju faktiskt monterat ner till ganska stor del. Vi finns kvar på fem orter efter årsskiftet och vi var 14 orter bara för ett år sedan. Så det kommer ju att kosta både resurser i form av pengar och medarbetare och så vidare. Men allt är möjligt, det är en prioriteringsfråga.

Men finns det medarbetare?

– Medarbetarna har ju tyvärr hunnit sluta, både att de har hittat andra jobb och en del har ju tyvärr blivit uppsagda så det är lite bråttom om vi ska kunna rädda kvar dem. Annars får vi nyrekrytera, det brukar också gå bra, men det är en resa att göra.

Ser ljust ut i Norrbotten

Mitt i det egna tumultet presenterade arbetsförmedlingen idag arbetsmarknadsprognosen för 2020. Där ser det fortfarande ganska ljust ut i Norrbotten – för den som har eftergymnasial utbildning och högre.

– Prognosläget i Norrbotten ser ut som en liten inbromsning, men dock från en hög nivå. Så någon risk för en större lågkonjunktur ser vi inte, utan ett fortsatt ganska gynnsamt läge.för de som söker jobb. Lite tuffare för företag som söker arbetskraft och vi börjar ha ganska utbredd kompetensbrist. Det största orosmolnet vi ser idag är egentligen att vi har demmografin som jobbar emot oss. Särskilt för vissa inlandskommuner kommer det att bli riktigt tufft inom  ett par år att överhuvudtaget hitta folk till kärnuppdragen som exempelvis kommunerna ska utföra, säger Daniel Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.