Poliser, ordningsvakter och trygghetsvärdar har patrullernat på festivalområdet under helgen. Foto: SVT

Oklar sommar för länets större festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin gör att evenemang efter evenemang ställs in i Sverige. Men det är än så länge oklart hur Luleå Hamnfestival, Kirunafestivalen och Piteå Dansar och Ler kommer att göra.

I nuläget finns ett förbud mot sammankomster över 50 personer i Sverige, vilket gör det svårt att anordna till exempel en festival. Luleå Hamnfestival, som hålls i början av juli, säger att man kommer att fatta ett beslut efter helgen.

– Vi vet inte hur det blir ännu utan vi inväntar besked från våra chefer, säger Örjan Esensjö, projektledare för Luleå Hamnfestival.

Coronapandemin

Tälten har pausat biljettförsäljning

Piteå Dansar och Ler kommer att fatta ett beslut om festivalen blir av eller inte inom två veckor. Festivalen har idag fri entré men de två tälten på området, som bokar större artister, tar entréavgift – men har pausat sin biljettförsäljning.

– Igår blev det klart att Storsjöyran ställer in och de har sin festival samma datum som oss, säger Fredrik Nilsson, festivalgeneral på PDOL.

Kan bli ett ”mini-PDOL”

Han poängterar att regeringen måste fatta ett beslut om att allt får ”släppas fritt” då festivalen i Piteå lockar mellan 30 000 till 35 000 besökare per dag. Om inte PDOL blir av planerar man dock för mindre festivaler under hösten 2020.

– Vi vill inte lämna restaurangbranschen eller handeln åt slumpen. De flesta artister är redan betalda så de kanske kan ställa om, säger Fredrik Nilsson, festivalgeneral på PDOL.

Kirunafestivalen fortsätter sälja

Kirunafestivalen säljer fortfarande biljetter till festivalen som är planerad till den 25-27 juni. I början på maj ska arrangörsföreningen Tusen toner ta ett definitivt beslut om festivalen.

– Det ser ju mörkt ut, men vi förlorar inte så mycket på att vänta. Vi har ju inga andra utgifter för festivalen än det arbete jag lägger ned, säger han.

Bara omkring 200 biljetter är hittills sålda till årets festival och de flesta såldes kring jul. Om festivalen ställs in kan biljetterna återlösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet