ARKIVBILD. Förra helgen beslagtog Länsstyrelsens fisketillsyn och kustbevakningen tre olagliga nät i Kalix skärgård. Foto: Robert F. Bukaty/TT

Olagliga isnät beslagtagna i Kalix skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen beslagtog Länsstyrelsens fisketillsyn och kustbevakningen tre olagliga nät i Kalix skärgård.

Näten var lagda under isen i skärgårdsområdet nära Kalixälvens mynning. I näten hittade man bland annat ett tjugotal sikar och sex havsöringar.

Omärkta nät

Det har varit ovanligt kallt vilket inneburit att isen lagt sig tidigt i skärgården. Många av fiskereglerna som gäller under sommarhalvåret gäller även när isen lagt sig.

” I detta fall har man lagt omärkta nät innanför 3-meterskurvan och dessutom i Kalix fredningsområde där fiske med denna typ av nät är förbjudet under denna tid på året”, skriver Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skadas svårt i nätet

Fisk som fångas med nät skadas ofta svårt och är sällan möjliga att återutsätta oskadda. Öringen är speciellt känslig och dör efter att den fastnat i nät.

Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten

(1 oktober – 31 december).

De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen men skyddar även arter som till exempel harren som leker på grunt vatten på våren.

KÄLLA: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer