Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) och Gunnar Selberg (C) i Kiruna.

Olika tolkningar av kravet på järnvägsstationen

Uppdaterad
Publicerad

Tio av tolv partier i Kiruna skrev på kravet till regeringen på en centrumnära järnvägsstation. Men nu blossar en strid upp om hur skrivelsen ska tolkas.

I måndags skickades skrivelsen som tio av tolv partier i kommunfullmäktige har skrivit under, däribland det största oppositionspartiet Centerpartet som har varit mycket kritisk till hur kommunledningen hanterar stadsomvandlingen.

Gruppledaren Gunnar Selberg säger att han velat få in fler krav än bara en ny järnvägsdragning och en centrumnära station. Han säger att han har accepterat skrivelsen först när han har fått med formuleringar som ”kostnader för denna flytt ska inte drabba Kirunaborna” och ”utveckling av den nya staden ska föregå avveckling”.

–Och det enda sättet att säkerställa detta är att LKAB återuppbygger allt de river. Brevet får inte tolkas som att det bara handlar om järnvägen. Det sträcker sig långt längre än så och vi kommer att bevaka så att kommunledningen står upp för kraven, säger Gunnar Selberg.

Men kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) gör inte samma tolkning av skrivelsen.

–Nej, vi var överens om att vi skulle fokusera på järnvägen. Att LKAB måste bygga upp ett nytt hus så fort ett annat hus rivs var inget som alla partier ställde sig bakom, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.