Bilden är en illustration av polisens foto då fyra skotrar kört in i förbudsområdet. Foto: Pia Borgström/SVT Design

Olycksplats har blivit utflyktsmål – bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Olycksplatsen i Oajevágge där ett norskt postflyg kraschade och två personer omkom har blivit ett utflyktsmål och enligt bilder från polisen struntar skoteråkare i det skoterförbud som råder på platsen. ”Respektlöst” säger en polis som SVT Nyheter Norrbotten pratat med.

Den 8 januari kraschade ett norskt postflyg på väg till Tromsø i Oajevágge i Jokkmokksfjällen – två piloter omkom. Runt den krater som uppstod satte man upp ett staket för att markera själva brottsplatsen.

Den 27 januari beslutade Jokkmokks kommun om ett skoterförbud i området; skoterförbudet gäller 500 meter från staketet i alla riktningar. Området betraktas som olycksplats och så fort det blir barmark ska bärgning och sanering ske. Man får alltså inte som privatperson vistas med skoter där, yrkestrafik som till exempel renskötsel är dock undantagen.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

”Respektlöst”

Men på flygbilder som polisen nyligen tagit på olycksplatsen, och som SVT Nyheter Norrbotten tagit del av, syns fyra skotrar alldeles intill staketet kring nedslagsplatsen.

– Det var väl väntat att det skulle bli ett utflyktsmål, människor är nyfikna men det är respektlöst! Man måste ändå visa hänsyn – både när det gäller polisarbetet som pågår i området men också mot de anhöriga, säger Per Finnberg, förundersökningsledare vid norrbottenspolisen.

Böter

Anmälningar mot överträdelserna kommer att upprättas berättar Per Finnberg. Att trotsa skoterförbudet kan medföra böter. Att vistas innanför staketet är en överträdelse mot myndighetsbud och kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

– De som varit i området har gjort sig skyldiga till brott och det är allvarligt. Man har ett eget ansvar att ta reda på vilka bestämmelser som gäller, man kan alltså inte skylla på att man inte visste, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet