Omtvistad tall hotar nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen: ”Om den sprider sig in i parken måste vi sannolikt göra åtgärder”

Den omstridda och snabbväxande contortatallen växer nu i närheten av nationalparken Muddus, som ligger mellan Gällivare och Jokkmokk, rapporterar NSD. Detta oroar nu länsstyrelsen.

Vill se åtgärder

– Den påverkar naturen på ett negativt sätt eftersom att det inte finns några arter i Sverige som är kopplade till contortan. Många arter överlever inte i en contortaskog, säger Jörgen Naalisvaara, miljömålsamordnare vid länsstyrelsen, till tidningen.

Oroad skogsforskare

Jörgen Naalisvaara säger även att han vill se åtgärder om tallen sprider sig in i parken. Även skogsforskaren Ola Engmark ser allvarligt på contortans framväxt.

– Jag jämför det med när vi återinförde vildsvinet. Då krävdes ett riksdagsbeslut. Nu håller vi på med en storskalig ekologisk omdaning och besluten är upp till skolgsbolag och markägare. Som vetenskapsman är det inget jag tar lätt på, säger han till NSD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.