Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Övertorneås kommunalråd om att man har en minskande befolkning men ändå ont om bostäder. Foto: Mattias Larsson/SVT.

Bostadsbrist i Övertorneå: ”Vi kramar ihjäl vår hemby”

Uppdaterad
Publicerad

I Övertorneå minskar befolkningen men det är ändå svårt för folk som vill flytta dit att få tag i bostäder. Därför har kommunen i samarbete med Pajala startat ett projekt för att få folk att sälja hus som står tomma stora delar av året.

Lediga bostäder skulle vara ett välkommet tillskott för en kommun där befolkningen minskar. Det skulle nämligen vara mycket billigare för den som kan tänka sig att flytta till Övertorneå att köpa ett färdigt hus än att köpa en tomt och bygga nytt, förklarar kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Han berättar om konsekvenserna av att antalet invånare minskar.

– Det blir en krympande ekonomi och en krympande verksamhet.

Ny förskoleavdelning

Men det finns även ljusglimtar inför fortsättningen. Den fjärde september beslöt kommunstyrelsen om att öppna en ny förskoleavdelning i Juoksengi. Man hade egentligen väntat sig 17 barn men i början av sommaren hade 26 barn blivit inskrivna.

– Det kostar pengar att öppna en till, men det ger också hopp för framtiden att det föds barn och att det flyttar in barn.

Man har i kommunen även planer på att investera åtta till tio miljoner kronor i infrastruktur vid Luppioberget där det är tänkt att bli ett hotell och stugboende. Något som också skulle ge arbetstillfällen till kommunen.

– Allt är inte nattsvart i Övertorneå, det finns de som tror på, och väljer att investera i området.

Se videon för att höra vad kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) säger om bostadssituationen i Övertorneå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer