Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte värdigt” – hör Helén Lindbäck (KD) varför de vill ge stöd till dövblinda Evelina. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Oppositionen i Piteå har ändrat sig – vill ge stöd till dövblinda Evelina

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraftiga protester från olika håll har delar av oppositionen i Piteå har ändrat sig – och vill ge tillbaka tolkstödet till dövblinda Evelina Lindberg.

Dövblinda Evelina Lindberg i Piteå kan endast kommunicera med sin omgivning via taktilt teckenspråk och via blindskrift.

Men sedan början av december står hon utan tolkstöd då en enig socialnämnd beslutade dra in hennes personliga resurs.

Dövblinda Evelina i Piteå

Delar av oppositionen har nu ändrat sig i frågan och kräver att Evelina Lindberg får tillbaka sin personliga resurs och därmed möjligheten att kommunicera med taktilt teckenspråk i sin vardag.

Frågan ska utredas på nytt

Efter kraven har de styrande partierna gått med på att låta tjänstemännen utreda frågan på nytt.

– Vi har gett i uppdrag till förvaltningen att utreda frågan, säger socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S).

Samtidigt pågår flera andra processer gällande Evelina Lindbergs rätt att kunna kommunicera via teckenspråk i sin vardag.

”Tråkigt att kommunen överklagat”

Förvaltningsrätten har gett henne rätt till delar av det personliga stöd hon haft tidigare, men det beslutet har överklagats. Både av kommunen och av huvudpersonen själv.

– Det är tråkigt att kommunen har överklagat. Det behöver man ju rätt. Vi hade ju kunna gå på Förvaltningsrättens dom, där fick ju Evelina rätt, säger Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna i Piteå.

I klippet: Hör KD:s gruppledare om varför de kräver att Evelina ska få tillbaka sitt stöd.

Beslutet i socialnämnden

En enig nämnd beslutade dra in Evelina Lindbergs personliga resurs från och med första december 2023.

På nämndens senaste möte i april 2024 krävde Kristdemokraterna, Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna att Evelina Lindberg skulle få tillbaka sin resurs omedelbart.

Majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet gick med på att låta tjänstemännen utreda frågan.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dövblinda Evelina i Piteå

Mer i ämnet