Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) pratar mobilrestriktioner på gymnasieskolor i Luleå och Piteå. Foto: SVT

Löfven vill ha mobilförbud i skolan – här är det redan infört

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) besöker under onsdagen gymnasieskolor i Luleå och Piteå. Anledningen till besöket är att ta del av de olika insatser som görs för att skapa ordning och reda i skolan.

Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) är ute i landet för att ta del av olika insatser som görs i skolan för att skapa ordning och reda, stärka kunskapsfokus och öka likvärdigheten.

Besöket inleddes på Strömbackaskolan i Piteå, en gymnasieskola som har högre intagningspoäng på yrkesprogrammen än på de högskoleförberedande programmen. Där har man bland annat infört mobilrestriktioner på fem av sex skolenheter.

– Två tredjedelar av lärarna störs av mobiler. Utgångspunkten är att man inte använder mobiler i skolan. Undantag ska kunna göras, men säger läraren nej då är det det som gäller, säger Anna Ekström under besöket i Piteå.

Under eftermiddagen besöker man Luleå gymnasieby där det tittas närmare på tre lärstudior dit eleverna kan komma för att studera och få extra stöd utanför lektionstid, oavsett om de har svårt att nå kunskapsmålen eller behöver fler utmaningar.

– Skolan har tillförts mer pengar och det måste fortsätta, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.