Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn Maria Larsson Palo som valt att anställa en skolgårdslärare på Benzeliusskolan utanför Luleå. Foto: Adam Berlin/SVT

Så började eleverna i Bensbyn leka mer – har särskild lärare på skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Skolgården har länge varit en plats för fri lek – men dagens barn har svårare för den spontana aktiviteten. På Benzeliusskolan utanför Luleå har man tagit ett nytt grepp och anställt en lärare som hjälper barnen att leka på rasterna.

På Benzeliusskolan i Bensbyn utanför Luleå har rektorn Maria Larsson Palo anställt en skolgårdslärare. Det för att fler barn ska bli inkluderade i lekarna på rasterna.

– Det vi har sett är att konflikterna inte följer med in i klassrummet, säger rektorn.

Leker med nya barn

Initiativet inledde Maria Larsson Palo på sin tidigare skola Hedens skola i Boden och nu fortsätter arbetet. Rektorn lyfter vikten av att ha en lärare som vill ta ansvar över barnen på rasterna.

– Initierade lekar av vuxna ökar sammanhållningen bland barnen markant. Det får barnen att leka med andra barn som de annars inte leker med, säger hon.

Äldre tar hand om yngre

Christoffer Gustavsson är skolgårdsläraren som anställdes för att få en mer inkluderande skolgård. När han ser barn i årskurs sex som leker med barn i årskurs ett blir han som gladast.

– Nyckeln tror jag är att vara engagerad och visa att det är kul att leka och behålla barnasinnet, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christoffer Gustavsson som får barnen att leka med varandra oavsett ålder. Foto: Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.