Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under onsdagen håller Örnässkolans högstadium i Luleå stängt. Det finns oro för att en byggställning på taket inte sitter fast ordentligt och riskerar att blåsa omkull. Foto: SVT

Högstadieskola i Luleå stänger – oro för att byggställning ska blåsa omkull

Uppdaterad
Publicerad

Örnässkolan högstadium i Luleå stänger hela onsdagen och samtliga elever får gå hem. Orsaken är oro för att en byggställning på taket inte sitter fast ordentligt och riskerar att blåsa omkull.

Det pågår byte av ett tak på skolan och de kraftiga vindarna till följd av blåst och snöoväder ställer till det. Byggställningen ovanpå taket är täckt med presenning och de kraftiga vindarna har skapat ett vindfång som gör att ställningen svajar.

–  När byggarbetarna kom på morgonen så hade vindarna tagit tag i presenningen och det svajade rejält i byggnadställningen, så pass att arbetsmiljön inte är säker, säger Jens Häggstål, rektor för årskurs 7- 9.

Mötte elever

Som rektor fattade han beslutet att stänga högstadieskolan under hela onsdagen och meddelandet skickades ut till föräldrarna på den gemensamma skol-appen.

– Vid sådana här tillfällen förstår man verkligen att uppskatta de snabba kontaktvägar som finns. En del elever kom ändå i morse men vi mötte upp dem och talade om att de skulle gå hem, säger Jens  Häggstål.

Ska inte vistas på skolgården

För säkerhets skull uppmanas alla att undvika skolgården under dagen.

Eleverna i årskurs F-6 har sina lokaler en bit bortanför högstadieskolan och där pågår verksamheten som vanligt under onsdagen.

– Men de får vara inomhus hela dagen, säger Jens Häggstål.

Företaget på plats

André Olofsson, arbetschef på JIAB som monterat upp ställningen och väderskyddet, tycker inte att det finns någon anledning till oro.

–  Plasten har släppt på sina ställen men det är ingen risk att själva ställningen rasar. Vii förstår att skolan vill ha livrem och hängslen och vi kommer från företagets sida att vara på plats under hela dagen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer