Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jenny Jänkänpää (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gällivare, säger om att en lärare misstänks för att ha satt upp kameror i elevers omklädningsrum. Foto: Hans Sternlund/SVT

Föräldrar i Gällivare oroliga över att bilderna på barn har spridits

Uppdaterad
Publicerad

Efter misstanken att en lärare på grundskolan i Gällivare kommun har placerat ut kameror i elevers omklädningsrum känner föräldrarna oro  för att bilder kan ha spridits på deras barn.

– Det är många frågor och funderingar från föräldrarna, säger Jenny Jänkänpää (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

På tisdagen stängdes en lärare i Gällivare kommun av från sitt arbete för att ha placerat ut kameror i elevernas omklädningsrum.

Redan samma kväll kallades vårdnadshavare och skolpersonal till ett möte där även polisen medverkade.

Oroliga frågor

En fråga som hängde tungt i luften var frågorna om några barn fotograferats och om dessa bilder kan ha spridits.

– Det kom frågor om det på mötet och jag förstår att man är orolig och bekymrad,  men vi vet inte i nuläget hur det förhåller sig med det. Om bilderna har spridits är det förskräckligt, säger Jenny Jänkänpää.

”Jag är chockad och förbannad”

Hur reagerar du själv på händelsen?

– Jag är chockad och förbannad över att någonting sådant här kan hända i skolan som ska vara elevernas trygga miljö.

Elevhälsan finns på plats för att stödja elever, vårdnadshavare och personal.

Kontroll av övriga skolor

Polisen har påbörjat en utredning men kommenterar inte ärendet i nuläget.

Skolledningen undersöker nu övriga skolor i Gällivare kommun för att försäkra sig om att det inte förekommer någonting liknande på andra skolor.

– Vi gör det som en trygghetsskapande åtgärd, men vi har inte indikationer på att det skulle vara så, säger Jenny Jänkänpää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.