Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hertsöns dagverksamhet stängs om förslag går igenom – hör reaktionerna Foto: SVT

Förslaget: Luleå kommun vill stänga Amandas dagverksamhet

Publicerad

Luleå kommun har kommit med ett förslag om att stänga ned dagverksamheten på Hertsön från och den 31 januari år 2020. Något som inte anhöriga till brukarna tycker är rimligt.

FUB Luleå är en förening för personer med utvecklingsstörning där det i dagsläget är 29 brukare som använder sig av verksamheten.

– Än så länge är det ett förslag, men det känns som att det redan är beslutat. Vad vi reagerar på är att allt ska gå så snabbt, om det går igenom ska stängas redan 31 januari. Vilket i sig är tråkigt då det är en jättefin dagligverksamhet, med bra plats och lokaler. Det finns många rum så man kan gå undan och jobba enskillt vilket många av våra brukare behöver, säger Ingrid Renberg, ordförande FUB.

”Det går väldigt fort”

Har ni haft något att säga till om i detta?

– Nej, inte än så länge, Vi har bjudit in kommunen för att delta i ett dialogmöte mellan dem och anhöriga där de kan förklara lite mer hur de tänker. Detta är en känslig målgrupp och allt går väldigt fort just nu. Men de har varken tackat ja eller nej, utan hänvisar till enhetschefer som finns här i dag, men de verkar inte veta så mycket mer än vi. Deras uppgift är egentligen bara att lämna ut information om att de ska ske förändringar.

Områdeschefens kommentar

Monika Viklund Holmström är områdeschef på individ- och familjeomsorgen på Luleå kommun, hon berättar att beslutet inte är taget än, och att det inte är säkert att det blir något av det.

Hur kommer det sig att man har tagit upp det här förslaget?

– Det har framkommit att personalen tycker att lokalerna är för stora, samt att köket är för litet. Brukaren är i behov av mindre verksamhet och mindre människor.

”Jättesvårt”

Hon säger att det är ett bra förslag och att Luleå kommun ständigt  jobbar med förbättringar, att följa upp och anpassa. Även att de kommer se till varje brukares individuella behov.

Är det inte alldeles för kort förberedelsetid eftersom det handlar om en målgrupp som är väldigt känsliga för förändringar?

– Ingenting är bestämt än, och det är jättesvårt. Det är mycket som ska klaffa men vi jobbar för en förbättrad kvalité i samtal och samråd. Vi kommer att bjuda in FUB och anhöriga till en träff om cirka två veckor där man kan ställa frågor om man känner oro, säger hon.

Handlar det om besparingar inom kommunen?

– Nej det gör det inte. Men det finns ett förslag om att effektivisera i förslaget, men det är inte det primära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer