Nyheten att LKAB vill sälja fastigheter i Kiruna oroar Jonas Kemi och andra hyresgäster.

Oro bland LKAB:s hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att LKAB vill sälja fastigheter i Kiruna oroar hyresgäster. Får vi bo kvar och hur blir det då med hyrorna? funderar hyresgästerna i dag.

Det är sex fastigheter på bostadsområdena Lombolo, Jägarområdet, Luossavaara och Östermalm som LKAB nu ser över för försäljning.

Många frågetecken

Det har skapat en oro bland hyresgästerna på de aktuella områdena.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Jag funderar på om det nu blir en försäljning, vilka som kommer att ta över och hur det blir för oss som bor i lägenheterna. Det blir lite oro och man börjar tänka om man måste flytta eller får vi bo kvar, blir det dyrare hyror säger hyresgästen Jonas Kemi.

Vill bo kvar

Totalt handlar det om 344 lägenheter både i äldre fastigheter och fastigheter som har byggts för endast något år sen.

Hyresgästerna fick information från LKAB fastigheter som tidigare hette FAB om planerna i sina brevlådor.

– Jag tycker inte alls om det, jag vill att FAB ska vara kvar. Man vet inte hur det kommer att bli i framtiden. Jag vill bo kvar här säger hyresgästen Katarina Movenius Drugge.

Villkoret

Igår meddelade LKAB att det inte handlar om någon allmän försäljning utan att de har vänt sig till ett tiotal intressenter för att utreda en försäljning.

Villkoret ska vara att köparen bygger 150 nya lägenheter efter köpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet