Protester mot byggplaner i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nya flerbostadshus planeras på Gültzauudden, men planerna har väckt protester från boende i området.

Det handlar om ett område på västra sidan av Gültzauudden, nära småbåtshamnen,  där nya flerbostadshus planeras. Fastighetsbolaget har under hösten haft möten och workshops med boende i området. Det finns inget färdigt förslag än, men de vi pratat med är oroliga efter att idéer för området presenterats – för att det ska byggas för mycket och för att grönområdet inte kommer bevaras som det är. 

– Jag vill att det ska finnas kvar, ängen och kälkbacken som funnits i alla tider i Luleå. Det vore sorgligt om vi förstörde det för framtida Luleåbor. De for bo i de nybyggda husen i stan – man ska ju bygga höghus där, där ryms många – men de behöver få gå hit, säger Birgit Hassler.

De boende menar att ängen används av många luleåbor för olika aktiviteter. Det finns en rädsla för att det grönområde som finns kvar kommer uppfattas som privat mark om det står hus intill.

– Vi är mycket väl medvetna om att det är bostadsbrist, och det behöver byggas och byggs bostäder. Men paradoxalt nog – när det byggs bostäder kommer folk, och de öppna ängarna behövs ännu mer, säger Ola Taube.

Skrivelse till kommunen

Det är det nya Luleåbolaget MAF Fastigheter, ett samarbete mellan MAF Arkitekter och UrbanaHem, som fått grönt ljus av Luleå kommun att påbörja projektet. Efter höstens möten uttrycker boenden i en skrivelse till kommunen oro för MAF:s planer, och att de känner sig överkörda. Från MAF Fastigheter säger man att försöker ta hänsyn till olika synpunkter i förslaget.

– De har kommit med sina åsikter och vi måste göra en avvägning – fungerar det här? Går det att genomföra? Vilka andra intressen finns det och vad tänker de? säger Johan Levol, vd MAF Fastigheter.

Tror du det finns fog för oron att grönområdet kommer uppfattas som privat mark och inte användas?

– Nej, vår målsättning är att förbättra området. Vi vill se till att området blir mer välanvänt, att det ska locka dit folk, säger Johan Levol.

MAF ska presentera sitt förslag till kommunen i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.