Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om den ovisshet som just nu finns kring musiklivet i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Oro i musikföreningen – Kiruna kommun tvekar kring husflytt

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmarna i musikföreningen Tusen toner i Kiruna har levt i tron att byggnaden som de huserar i ska flyttas och att de ska få följa med. Men nu är framtiden högst osäker för huset.

Tusen toner har sedan 1994 haft sin verksamhet i byggnad som en gång var Kirunas sjukstuga. Här finns ett 30-tal band som delar på 16 replokaler.

Nu börjar huset ligga farligt nära rasriskområdet i Kiruna. Samtidigt hopar sig frågetecknen kring husets framtid.

– Det skulle vara en kulturell katastrof om Tusen toner försvann och det här huset revs, säger föreningens verksamhetsansvarige Alex Olofsson.

Turerna kring huset

Det här är bakgrunden: LKAB har köpt och tagit över ansvaret för ett tiotal kulturbyggnader i Kirunas gamla centrum som ska flyttas till en ny plats på grund av gruvans utbredning.

Två byggnader, gamla brandstationen och gamla sjukstugan, har sålts tillbaka till kommunen för en symbolisk summa. Kommunen ska ha avsatt 50 miljoner kronor för att själva ombesörja en flytt.

Nu visar det sig att avtalet om överlåtandet av de två byggnaderna aldrig blev undertecknat, vilket Norrmedia rapporterade om först.

LKAB äger huset

Det betyder att LKAB fortfarande formellt äger fastigheterna, vilket har varit okänt för båda parterna. Tusen toner har till exempel betalt hyra till Kiruna kommun.

Även om ägandeskapet skulle klarläggas och föras över på Kiruna kommun är det högst osäkert om de kommer har råd att flytta husen. Kommunen tar in anbud för flytten, men det står klart att de 50 miljoner kronor som är avsatta kommer inte att räcka.

I klippet hör ni hur kommunalrådet Mats Taaveniku (S) ser på saken – och vi besöker också musikföreningen i det hotade huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.