Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Klas Dagertun, vd Kaunis Iron, att gruvdomen överträffade förväntningarna – och du hör fackordförande Anna Alarotus tankar efter beslutet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Oron över i Pajala – glädjeyra efter gruvbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

En nervös väntan över att byta jobb och till och med flytta ifrån Pajala är över. Efter flera års handläggning står det klart att gruvbolaget Kaunis Iron får fortsätta och utöka verksamhet i Kaunisvaara.

– Nu är all osäkerhet borta. Och det känns jättebra, säger Unionenes lokala fackordförande Anna Alarotu.

Tidigare under dagen har SVT berättat att Mark- och miljödomstolen säger ja till fortsatt gruvbrytning i Pajala. Ett beslut som betyder att Kaunis Iron dels får ett nytt miljötillstånd, och dels kan öppna två nya dagbrott i Palotieva respektive Sahavaara.

– Fantastiskt och mycket roligt, säger Klas Dagertun som är vd på Kaunis Iron.

Gruvan i Pajala

Det nya tillståndet gäller i 35 år.

I klippet berättar han att domen överträffade förväntningarna – och du hör fackordförande Anna Alarotus tankar efter beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet