Osäkra in i det sista

Publicerad

Nästan en halv miljon röstar för första gången. Men vilka tankar har funnits inför valet och vilka frågor har varit viktigast? Nordnytt mötte upp tre rookies.

Det är strax innan lunch och ett tjugotal elever har lektionen mediekommunikation. Eleverna går i årskurs tre på estetiska programmet med inriktning media i Luleå. I stort sett hela klassen är förstagångsväljare och tre av dem är Jennie Löfgren, Linnea Sjölund och Zandra Lundgren.

– Jag tycker att det ska bli kul. Man är som vuxen när man får rösta och nu är vi äntligen det, säger Jennie Löfgren.

Jämställdhet

I år förväntas förstagångsväljarna bli närmare 450 000 personer. Vilket motsvarar sex procent av samtliga väljare. Förstagångsväljare är historiskt sett en grupp som är mer osäkra och också mer trendkänsliga än äldre väljare. Jennie, Linnea och Zandra har alla varit osäkra på vad de ska rösta på, men de tvekar inte när det gäller till vilka politiska frågor som ligger de närmast om hjärtat.

– Jämställdhet. För att alla ska vara lika mycket värda och få lika stor plats i samhället, säger Linnea Sjölund.

Jennie Löfgren håller med men värnar mer om skolan.

– Jag bryr mig mycket om frågor som rör skolan. Det handlar delvis om att jag går i skolan och ska fortsätta att studera. Men frågor som handlar mycket om ungdomar tycker jag är viktiga, säger Jennie Löfgren.

När Nordnytt träffar tjejerna är det bara en vecka kvar till valet. Men det råder fortfarande osäkerhet kring vilket parti som ska få tjejernas röster. Endast Zandra Lundgren är helt säker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.