I ett pressmeddelande meddelar Piteå kommun att man inte kommer att avråda från bad vid Pite Havsbad, trots beskedet från Havs- och vattenmyndigheten.
– Man drar allt för långtgående slutsatser på en historik där vi mestadels har haft bra vattenkvalité. Av femton vattenprover är det endast ett prov som varit otjänligt under de senaste fyra åren. Det senaste provet visar på bra kvalité på badvattnet, vilket tyder på något tillfälligt, säger Jan Johansson, förvaltningschef Samhällsbyggnad Piteå kommun.
Kommunen tar vanligtvis tre prover per sommar. Ett av dessa prov visade på anmärkning under förra sommaren. Omprovet visade däremot på bra badvatten.
Har följt reglerna
Havs- och vattenmyndigheten menar att de följt de reglerna som finns för att avråda från bad vid Pite havsbad.
– Vi har klassificerat Piteå Havsbad efter de regler som finns i de föreskrifter som vi tagit fram utifrån förordning och badvattendirektiv. Klassificeringen baseras på de senaste fyra årens badvattendata och enligt det regelverk som finns har det blivit den här klassificeringen, säger Ylva Engwall, utredare, havs- och vattenmiljöenheten.
”Dåliga prover kan slå igenom med ganska hög effekt”
Vattenproverna tas för att göra en bedömning av hur stor halten av intestinala enterokocker och E.coli i är i vattnet. Ifjol togs rutinprover av badvattnet i Piteå kommun och då upptäcktes otjänligt vatten vid Pite Havsbad och Kullen i Öjebyn.
– Jag vet att Pite Havsbad hade ett prov förra året som var dåligt och klassades som otjänligt. Jag tror att det är en starkt bidragande orsak som slagit igenom. Generellt i Sverige är det en ganska kort badsäsong och det gör att kommunerna inte behöver ta så många prover utifrån regelverket.
– Det gör att dåliga prover kan slå igenom med ganska hög effekt, just för att man inte tar så många prover.
Är det vanligt att kommuner går emot era rekommendationer?
– Nej, det är inte vanligt.