Oväder i Lapplandsfjällen – fjällväg stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder har dragit in över Lapplandsfjällen och SMHI har gått ut med en varning för kraftigt snöfall och vindar. Nu har även väg 95 mellan Merkenes i Arjeplogs kommun och Norge stängts av på grund av ovädret.

Varningen gäller från och med natten mot onsdagen till klockan 23 på torsdagen – men det kommer att fortsätta snöa och blåsa under fredagsdygnet vilket gör att varningen kan komma att utökas så att den även gäller under fredagen.

Det är en orange varning vilket innebär att det är en väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

Allmänheten avråds nu från att bege sig ut i fjällmilljö.

Det kommer att vara kraftiga vindar på 18-24 m/s. Snöfallet kommer att bli ihållande och kraftigt med stora snömängder som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.